Vieze Lucht? Besturend Amsterdam Kijkt Nog Steeds Liever De Andere Kant Op

17 juni 2021.

Hoeveel onderzoeken moeten er nog worden gedaan? Hoe lang nog kan bestuurlijk Amsterdam de uitkomsten van onderzoeken naar vieze lucht nog negeren? Hoe lang klinkt nog de mantra die samengevat luidt: “er mag nog wel wat bij want de normen zijn nog niet veranderd”? Wetsbepalingen die dateren van 2005. Hoeveel mensen moeten er nog ziek worden van het vergif dat we iedere dag inademen?

Behalve het Europees Milieu Agentschap en AT5 maakt ook o. a. de Engelse krant The Guardian vandaag opnieuw melding van de trieste situatie waarin miljoenen Europese burgers zich nog steeds bevinden. Gevaarlijk vieze lucht.

De lockdown maatregelen als gevolg van de COVID crisis hebben vrijwel geen reductie teweeggebracht. Het ontbreekt in de rapportage helaas opvallend genoeg vrijwel altijd aan analyses over wie hiervoor uiteindelijk verantwoordelijk is.

Op dit blog is verantwoordelijkheid al in vele artikelen aan de orde gesteld in verband met de gevolgen van het ongebreideld volbouwen, ‘verdichten’ van Amsterdam in het algemeen, en van onze Schinkelbuurt in het bijzonder. Het hoogte-, of voor sommigen misschien als dieptepunt hiervan was de blogpost “Een Bescheiden Voorstel” van 19 mei 2019, waarin het plan wordt gelanceerd om met name jonge longpatiëntjes voor de samenleving nuttig te doen zijn door ze te slachten, en hun exquise doorrookte vlees te consumeren.

Het Haarlemmermeercircuit is iedere werkdag het toneel van de toegenomen verkeersdrukte die in hoofdzaak het gevolg is van de komst van het schoolcomplex British School of Amsterdam, en het verschuiven van verkeerstromen uit andere delen van de stad naar de onlangs vernieuwde Amstelveenseweg. De omliggende straten en de gezondheid van alle buurtbewoners worden extra belast.

Ons standpunt is duidelijk: de besturende klasse op alle niveaus is verantwoordelijk voor verzuim bij het beschermen van de volksgezondheid. Aanscherpen van normering, initiatief voor wetswijzigingen: het primaat ligt in alle gevallen bij de bestuursorganen.

Daarbij zal het zeker nodig zijn om voor de muziek uit te lopen. Als dat consequent gebeurt om burgers te beschermen tegen schadelijke initiatieven toont men zich pas volwaardige volksvertegenwoordigers. LvI

 

Links naar:

Het Europese Milieu Agentschap:

https://www.eea.europa.eu/themes/air/urban-air-quality/european-city-air-quality-viewer

AT5:

 https://www.at5.nl/artikelen/209553/amsterdam-heeft-slechtste-luchtkwaliteit-hoe-belangrijk-is-schone-lucht

The Guardian:

 https://www.theguardian.com/environment/2021/jun/16/europe-cities-still-plagued-dirty-air-report-finds 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten