GGD Amsterdam: Juridische Grenswaarden Vuile Lucht Bieden Onvoldoende Gezondheidsbescherming.


26 maart 2019. In antwoord op vragen per e-mail van het Buurtcomité over de wettelijke plicht van bestuurders tot bescherming van de gezondheid van Amsterdammers tegen vuile lucht, erkent de GGD Amsterdam dat deze voor de wethouder maar ‘een factor’ is.

De GGD heeft tot doel: ‘het beschermen en bevorderen van de publieke gezondheid’, maar stelt onomwonden dat de Gemeente ook nog heel andere zaken nastreeft. Amsterdammers hebben de voorbije jaren pijnlijk ondervonden dat hun bestuurders stevig in de greep zijn van het steeds dichter opeenpakken van bewoners en van een nietsontziende bouwwoede.

Ondanks dat de GGD waarschuwt, en zich onderbouwd weet door de meest recente onderzoeken, is gezondheid voor de besturende klasse niet het grootste goed, maar relatief, t.o.v. factoren als economische groei en wonen. Intussen verslechtert de gezondheidssituatie meer en meer, en wordt de wet grof overtreden.

De GGD, bij monde van Mw. ing. Dijkema: “Het is ons al zeer lange tijd bekend dat de juridische grenswaarden onvoldoende gezondheidsbescherming bieden (…).” Maar wanneer de wet wordt overtreden en gezondheid onvoldoende wordt beschermt, hoe komt het dat het Openbaar Ministerie geen actie onderneemt? Is de wet soms te slap?

GGD: “ We hanteren zelf de advieswaarden van de WHO, de wereldgezondheidsorganisatie. (…) Deze advieswaarden voor fijn stof zijn al de helft van de geldende juridische grenswaarden”.

Wanneer de wet met dubbele waarden wordt overtreden, waarom worden ingrijpende maatregelen steevast uitgesteld? Waarom geen paal en perk gesteld aan woekerend asfalt en beton, en aan het opofferen van groen? Het gedachtengoed van Forum voor Democratie dat pleit voor investeringen in onderwijs, maar klimaatwetenschap en -maatregelen demoniseert, grenst aan milieucriminaliteit.

Het OM zou een zaak moeten aanspannen tegen de Gemeente Amsterdam zoals Milieudefensie dat doet tegen Shell. Want Amsterdammers leiden nu onnodig aan ellendige ziekten en overlijden voortijdig door milieuvervuiling. Maar de bestuurder relativeert liever, en zal natuurlijk iedere verantwoordelijkheid van de hand wijzen.

De GGD voelt zich desondanks “serieus genomen” bij advisering omtrent bouwplannen, alleen kopen Amsterdammers daar niks voor, want: “De wethouder neemt beslissingen waarbij gezondheid een belangrijke maar niet de enige af te wegen factor is”. Dus daar ga je.

In juni wordt het Actieplan Schone Lucht van wethouder Dijksma verwacht, maar als daarin de wet en de WHO nog steeds op het 2e plan mogen worden geschoven zoals nu het geval is, zal het eerst nog veel slechter moeten gaan vooraleer men durft op te treden. Voor veel burgers zal het dan te laat zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten