Persbericht, 15 juni 2021

Britse Expatschool Oogst Storm Van Kritiek

Omwonenden van de exclusieve British School of Amsterdam (BSA) aan de Havenstraat zijn laaiend over de geluidsoverlast en verkeerschaos die zijn ontstaan bij het in gebruik nemen van het schoolgebouw. Het regent klachten bij het bestuur van de naastgelegen seniorenflat, het meldpunt van de gemeente Amsterdam, Bouw- en Woningtoezicht, de vereniging van eigenaars, en op de buurtapp.

Jarenlang hebben het schoolbestuur en stadsdeel Amsterdam Zuid de waarschuwingen van buurtbewoners weggewuifd. Het BSA schoolcomplex voor 1200 leerlingen zou prima passen op deze locatie, zo dicht bij de prestigieuze Zuidas. Nu de buurt massaal in het geweer komt, probeert men de woede te temperen met zalvende woorden en voorlichting. Alles wijst erop dat het daarvoor te laat is.

Tijdens de verbouwing van de voormalige gevangenis tot schoolcomplex zijn er weliswaar theoretische onderzoeken gedaan naar de akoestiek en het verkeer. De berekende waarden hiervan bereikten steeds op een haar na de maximaal toegestane hoogte, en dus voelden de gemeente en de British School zich gesterkt. Een procedure bij de rechter werd in beroep afgewezen, hoofdzakelijk omdat deze niet wilde anticiperen op de in voorbereiding zijnde Omgevingswet, die betere bescherming van de burger regelt.

De omgeving van het schoolcomplex omvat de drukke Amstelveenseweg en het Haarlemmermeercircuit, de Havenstraat, en blijkt nu niet berekend op de verkeersstromen van ouders die hun kroost met de auto brengen en ophalen, medewerkers, enz. Veertig procent van de BSA leerlingen woont in Amstelveen. De trukendoos is geopend.

Parkeren op de stoep; fietsverkeer richting Haarlemmermeercircuit moet over de trambaan.

 Het speciaal aangelegde twee richtingen fietspad is alweer afgezet, niet vanwege werkzaamheden, maar om auto’s naar en van de BSA ruim baan te geven. Het fietsverkeer wordt gemakshalve de versmalde twee richtingen auto- en tramstrook opgeleid, en een team verkeersregelaars probeert alles zo’n beetje in goede banen te leiden. Op enkele meters van het schoolplein met picknickbankjes en speeltoestellen rijdt, accelereert en staat het autoverkeer.

Een tweede pijnpunt is het westelijke, zogenaamde ‘Early Years’ schoolplein. Omdat dit geen volledig gesloten binnentuin zou zijn geweest, oordeelde de rechter dat de omwonenden niet volgens richtlijnen beschermd hoefden worden tegen geluidsoverlast van speelpleinen, en kon de aanleg doorgaan van een plein omgeven door harde en vlakke gevels. Met alle akoestische gevolgen van dien. Ieder geluid weerkaatst en wordt versterkt. Over iedere werkdag wordt er volgens de BSA momenteel drie uur speeltijd uitgesmeerd, negen maanden per jaar. Het akoestisch onderzoek vermeldt vier uur per dag; het dateert van voor de COVID crisis.

De Omgevingswet bepaalt dat met name ouderen, herstellenden, werknemers in deeltijd en in ploegendienst,  gezinnen met jonge kinderen en thuiswerkers beter wettelijk beschermd moeten worden tegen geluidsoverlast. Precies deze groepen zijn hier de dupe.

Het bestuur van seniorenflat Baarshaven heeft vele tientallen meldingen gekregen van bewoners die bijvoorbeeld hun woonkamer en balkon ontvluchten om maar een rustig plekje te zoeken op de galerij. Moeder klaagt dat de baby geen oog dicht doet. De zorgmedewerkster komt uit de nachtdienst en kan niet slapen vanwege het geschreeuw. Het stadsverkeer voor het huis en het speelplein achter: nergens is nog rust. De emoties lopen op.

Het laatste wapenfeit van de BSA is een op 14 juni huis aan huis verspreide brief waarin ‘begrip’ wordt uitgesproken, en wordt beloofd dat de buurt zal worden geïnformeerd over pauzetijden zodat thuiswerkers hun werktijden kunnen aanpassen. Over andere gedupeerden geen woord. Er zal nog wat worden aangeplant, wat overigens volgens het akoestisch onderzoek geen effect zal hebben. Feedback en inbreng ‘wordt gewaardeerd’ en ‘wij kijken ernaar uit u te ontmoeten’.

Deze BSA is en blijft te groot voor deze locatie, en heeft zich tot dusver op geen enkele manier een ‘goede buur’ getoond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten