Buurtbewoners Uiten Woede en Verontwaardiging Over Komst Van Grootschalige Expatschool


Op woensdag 7 maart 2018 bezochten tientallen wijkbewoners een bijeenkomst in de Buurtkamer Baarshaven om geïnformeerd te worden over de gevolgen van de geplande komst van de British School of Amsterdam (BSA) naar het monumentale gebouw van de oude gevangenis aan de Havenstraat.

De buurtbijeenkomst werd georganiseerd door het Buurtcomité Havenstraat dat zich grote zorgen maakt over de leefbaarheid van de wijk als dit schoolcomplex voor 1200 leerlingen eventueel gerealiseerd gaat worden bovenop de reeds goedgekeurde nieuwbouw van 500 woningen en een basisschool.

In de volgepakte Buurtkamer waren wijkbewoners unaniem in hun verontwaardiging over 1. de toename van verkeersrisico’s 2. gezondheidsrisico’s door uitstoot van gevaarlijke stoffen door steeds meer verkeer 3. geluidsoverlast door grote aantallen sportende en spelende kinderen op enkele meters van woningen.

Verder kwam de veiligheidsvraag aan de orde als door alle nieuwbouw de brandweer bij een calamiteit een woonblok niet meer zou kunnen bereiken, en vreest iedereen de toename van parkeerproblemen. Zijdelings passeerden ook luchtvervuiling en de geluidsoverlast door grotere aantallen dalende vliegtuigen boven de wijk de revue.

De zaal veerde op in bijval bij de vraag of de ouders van leerlingen van de BSA eigenlijk wel weten aan welke risico’s voor gezondheid en veiligheid hun kroost blootgesteld kan gaan worden. Dit gelet op de huidige huisvesting van de BSA in rustiek Amsterdam Zuid.

Daarnaast ontstond er grote verontwaardiging bij de mededeling dat er door onderzoek in 2015 al is geconstateerd dat het gevangenisterrein ernstig vervuild is met o.a. asbest, en mogelijk legionella. Sanering van het terrein zou er voor kunnen zorgen dat de datum voor het slaan van de eerste paal niet wordt gehaald. Lawaai van bouwgereedschap aan de kant van de Vaarstraat suggereert dat er mogelijk nu al wordt gewerkt.

Bij alle aangekaarte punten overheerste er in de zaal woede en een gevoel van machteloosheid over het gemak en het cynisme waarmee overheden alle zorgen van bewoners negeren of wegwuiven, en alle risico’s bagatelliseren. Dit verschijnsel staat niet op zich. Bestuurders weten dat door het koppig herhalen van de mantra ‘economie, banen en geld’ iedere serieuze discussie over burgerbelangen in het huidige politieke klimaat wordt gesmoord.

De conclusie werd getrokken dat Amsterdam zo langzamerhand aan elkaar hangt van alle mogelijke ontheffingen voor de normen die de gezondheid en het welzijn van haar bewoners enigszins beschermen.

De eerstvolgende actie van het Buurtcomité zal zijn om in te spreken in een vergadering van de gemeenteraad om daarmee bestuurders te dwingen om de talrijke gevaren van de komst van de BSA onder ogen te zien. Het Buurtcomité werkt ondertussen door het opvragen van dossiers – indien nodig door een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) - verder aan haar kennis inzake bovengenoemde problematiek.

Ten slotte werd de intekenlijst voor e-mail adressen met  enthousiasme ingevuld. Het weblog van het Buurtcomité Havenstraat werd verwelkomd en ook de online petitie kreeg hernieuwde belangstelling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten