Wereldgezondheidsorganisatie: Luchtvervuiling Veel Gevaarlijker Dan We wisten.
Wie had zoiets ooit kunnen bedenken?

23 september 2021

Behalve de Gezondheidsraad in Nederland heeft nu ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gepleit voor veel strengere normen voor luchtvervuiling. Dat heeft direct betrekking op de volksgezondheid in de Schinkelbuurt.

Vieze lucht is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van vroegtijdig overlijden geworden, met meer dan 7 miljoen dodelijke slachtoffers per jaar. Naar schatting 90% van de wereldbevolking leeft in een vervuilde omgeving.

Als we op dezelfde voet verdergaan vergiftigen we de volgende generaties. De WHO stelt dat de normen minstens de helft strenger moeten worden om enigszins resultaat te boeken. Dat betekent dat er zeer serieuze, dwingende maatregelen moeten worden genomen. Dat zal eerst pijn doen, maar uiteindelijk een gunstig effect hebben. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Wen er maar aan!

Bestuurlijk Amsterdam zal daadkrachtiger moeten optreden: de moed moeten tonen om steviger tegen gevestigde belangen op te treden. De stad moet bijvoorbeeld nog veel meer autoluw worden. Het is hard nodig, dus wen er maar aan! Voor de Schinkelbuurt betekent dit bijvoorbeeld dat het Haarlemmermeercircuit, de Zeilstraat en de Amstelveenseweg autoluw moeten worden, evenals de Havenstraat en de Vaartstraat. Wen er maar aan!



Het betekent ook dat de omgeving van de British School of Amsterdam er eindelijk uit zal gaan zien zoals deze werd gepresenteerd in het zgn. ‘Definitive Design’ van november 2018. (zie afbeelding hierboven). Het is wat de ouders, de gemeente bestuurders en de buurtbewoners werd voorgespiegeld, maar waar bedroevend weinig van is overgebleven. Wen er maar aan!


Link WHO:
www.who.int

Link Gezondheidsraad:
www.gezondheidsraad.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten