Afstand Tussen BSA En Woningen: Gemeentelijke Bezwarencommissie en BSA Denken Raad van State Te Kunnen Negeren.

13 juni 2019. In de blogpost hieronder van 2 oktober 2018 werd het al aangegeven: deze BSA in de Schinkelbuurt is onrechtmatig. De blogpost bestaat uit een persoonlijk Raadsadres aan de gemeenteraad.

Daarin wordt een uitspraak van de Raad van State aangehaald over de afstand die i.v.m. geluidhinder moet worden aangehouden tussen o.a. woningen en scholen: de zgn. ‘richtafstand’ van 30 meter.

Het is een toepassing van de norm zoals deze wordt gesteld in de brochure ‘Bedrijven en milieuzonering’ van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG-brochure).

In het advies van de gemeentelijke bezwarencommissie over de bezwaarschriften van omwonenden van Havenstraat 6 (20 mei 2019; pag. 5), komt de commissie tot de verbijsterende conclusie dat de BSA bij het realiseren van gebouwen en pleinen geen enkele richtafstand hoeft aan te houden omdat het terrein in het bestemmingsplan al eerder de bestemming ‘maatschappelijk’ had gekregen. Niet zo snel. De Raad van State heeft de functie om burgers te beschermen tegen aantasting van de leefomgeving als plannenmakers d.m.v. onredelijke haarkloverijen hun ambities willen verwezenlijken. In dit geval zijn omwonenden nou eenmaal vaak niet in staat om inhoudelijk weerwerk te bieden aan een BSA geflankeerd door dure onderzoeksbureaus en raadslieden. Het hoogste rechtsorgaan, gezond verstand en bescherming van de leefomgeving horen te prevaleren.

Wat de BSA probeert, wat de bezwarencommissie negeert, en zoals de blogpost van 2 oktober beschrijft, is om het begrip ‘rustige woonwijk’ dat de richtafstand van 30 meter bepaald, te vertroebelen. Immers, als het door bewoners begrepen en ervaren rustige binnenterrein achter Baarsstraat 17 t/m. 31 planologisch anders zou worden gewaardeerd, dan hoeft niemand zich nog iets van de 30 meter richtafstand aan te trekken! Lekker makkelijk voor de BSA; een ramp voor de bewoners.

In de bouwtekeningen voor deze BSA wordt niet de minste rekening gehouden met welke richtafstand dan ook: het BSA schoolplein met een in/uitgang zou pal aan de seniorenflat gaan grenzen. Dit is niet in de verste verte in overeenstemming met de gemeentelijke norm: de BSA lapt de uitspraak van de Raad van State staalhard aan de laars. In een procedure bij de Raad van State hebben de omwonenden een ijzersterke zaak.

Link naar de blogpost van 2 oktober 2019:
buurtcomitehavenstraat.blogspot.com/p/blog-page_78.html
Link naar de uitspraak van de Raad van State:
www.raadvanstate.nl/uitspraken/@109801/201703550-1-r1/#highlight=201703550%2f1%2fR1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten