Luchtvervuiling: Verdachte Deeltjes Gevonden In Placentaweefsel.

Crisis- en Herstelwet Omdraaien: Toepassen Op Crisis Volksgezondheid: dus LAGERE GRENSWAARDEN VERVUILING En Moratorium Bouwprojecten.

3 april 2019. Een direct verband is nu nog niet aangetoond, maar waarnemingen suggereren dat de vreemde zwarte stippen op foto’s van moederkoekweefsel wel eens deeltjes luchtvervuiling zouden kunnen zijn.

Het is al langer bekend dat vieze lucht voornamelijk komt van het verkeer, en dat het gif doordringt via de longen tot in de bloedvaten en de hersenen. Steeds meer onderzoekers concluderen dat luchtvervuiling in belangrijke mate bijdraagt aan niet alleen longaandoeningen en hart- en vaatziekten, maar ook aan cognitieve en psychische problemen, en zelfs aan herseninfarcten en dementie.

Volgens dr. Ben Barrett van King’s College London zijn de uitdagingen in het leven groter voor kinderen die geboren zijn in een meer vervuilde omgeving. Sinds enige tijd wordt ook onderzocht in hoeverre ook het ongeboren kind worden bedreigd. De waarnemingen zijn verontrustend.

Prof. Jonathan Grigg van Queen Mary University London zegt dat de bewijzen voor verstrekkende gevolgen van luchtvervuiling voor kinderen zich opstapelen. De consequenties van het op jeugdige leeftijd inademen van vervuilde lucht kan je je hele verdere leven met je meedragen.

Norrice Liu, eveneens van Queen Mary’s, bestudeert moederkoekweefsel en neemt waar dat zwarte stippen op foto’s qua vorm en kleur verdacht veel lijken op deeltjes luchtvervuiling. De aanwezigheid hiervan is nog geen bewijs voor een link met vroeggeboorte en een lager geboortegewicht, maar een mogelijk mechanisme wordt er wel sterk door gesuggereerd.

De Londense burgemeester Sadiq Khan spreekt van een noodsituatie voor de volksgezondheid, en vanaf volgende week wordt het autoverkeer in Londen dan ook geconfronteerd met milieuheffingen. Khan: “Wat mij zorgen baart is dat het gif onzichtbaar is, en men het daarom niet serieus neemt.”

Het wordt in dit kader ook voor Nederland steeds duidelijker dat het bijvoorbeeld buitengewoon dom is om in een door verkeersknooppunten omringd deel van Amsterdam als de Havenstraat nog een mega grote school te willen persen. Durft u te gokken met de gezondheid van uw kind?

En, heeft bestuurlijk Nederland er ooit bij stilgestaan dat in plaats van het uitsluitend mogelijk maken om in het kader van de door geld gedreven Crisis- en Herstelwet hogere grenswaarden vast te stellen voor bestemmingsplannen, het ook mogelijk moet zijn om de noodsituatie in de volksgezondheid aan te wenden om lagere grenswaarden vast te stellen en zo burgers beter te beschermen?

Link: David Shukman, BBC News, 2 april 2019:
https://www.bbc.com/news/science-environment-47777103

Geen opmerkingen:

Een reactie posten