Mooie Praatjes:
Zuid Volgepropt - Sociale Huur Afgebroken - Lucht Vergiftigd.

27 februari 2019. Het triomfantelijke artikel in De Echo: ”Aandacht voor ouderen, kinderen en openbare ruimte in Zuid” (20 febr. 2019) klinkt voor veel bewoners van Zuid vals in de oren. De besturende klasse van Stadsdeel Zuid klopt zich op de borst en De Echo versterkt de holle klank. Het resultaat is deprimerend.

’Participatie is een speerpunt’, ronkt stadsdeelbestuurder dhr. Capel (D66). ’Voor de plannen zijn we nog intensiever in gesprek gegaan met betrokkenen uit de wijk. Zo weten we wat er echt speelt in de buurten. Maar ook voor de uitvoering van de plannen blijven we in nauw contact met bewoners(groepen) en andere partijen.’

Helaas zijn deze mooie woorden niet bedoeld voor sociale huurders. Zij zien met lede ogen aan dat ze worden beduveld door woningbouwvereniging Ymere. Rond de Marathonbuurt worden opgeknapte sociale woningen in rap tempo en voor veel geld verkocht. Er zijn tientallen miljoenen mee gemoeid. Dat was zo niet afgesproken, maar ja, ook niet in een waterdicht contract vastgelegd, dus komen Ymere en de zakenvrienden van dhr. Capel er nog mee weg ook.

“Nog niet eerder werd de burger zo betrokken bij de (lokale) politiek” blaat het artikel kritiekloos verder. ”Bewoners- en vrijwilligersinitiatieven die een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de buurt ondersteunt stadsdeel Zuid met subsidies. Ook betrekt de gemeente bewoners steeds vaker en intensiever bij de ontwerpfase en uitvoering van projecten in de openbare ruimte”.

(…)““Voor de Zuidas is belangrijk dat het leefbaar blijft voor bewoners. Er wordt ontzettend veel gebouwd, maar het moet wel leuk blijven voor bewoners”.

Te laat. Want de schaarse ruimte van het Havenstraatterrein dreigt te worden volgeplempt met honderden veelal dure vrije sector woningen, parkeerplaatsen inbegrepen, en er zou een monsterlijk grote exclusieve expatschool vrijwel tegen omliggende woonblokken moeten worden geperst. Dhr. Capel cum suis vinden een ingang en een schoolplein naast de slaapkamers van een seniorencomplex blijkbaar een goed voorbeeld van “aandacht voor ouderen en kinderen”.

De omwonenden zijn alweer bijna bij de Raad van State beland, want voor het vertegenwoordigen en beschermen van je belangen moet je in ieder geval niet bij het lokale bestuur van Zuid zijn. De economie loopt allang weer als een tierelier maar, fijn voor projectontwikkelaars, het bestemmingsplan kan makkelijk worden omzeild, en ook de Crisis- en Herstelwet is nog altijd een prima buffer tegen de burger.

De Echo redactie laat zich nota bene in verkiezingstijd klakkeloos voor het propaganda karretje van dhr. Capel en zijn mede bestuurders spannen. Het zou van journalistiek getuigen als een wakkere redactie eens een vraag zou hebben gesteld, zelfs een kritische vraag.

Burgers maken zich bijvoorbeeld echt en terecht zorgen over luchtvervuiling. Door het almaar blijven doorbouwen, de verdichting van de stad en de groeiende verkeersstromen wordt deze steeds gevaarlijker. Maar het Echo artikel lijkt wel te zijn geknipt en geplakt uit een reclamefolder van bouwondernemers en is dan ook diep teleurstellend.

Link naar het Echo artikel:
www.echo.nl/aandacht-ouderen-kinderen-en-openbare-ruimte-zuid/

Link naar de website van de Wijkraad Amsterdam Zuidwest, met artikelen over de sociale woningbouw problematiek:
http://www.woczuidwest.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten