Gemeente Amsterdam, Wordt Wakker! "Luchtvervuiling Eist Dubbel Aantal Levens Dan Geschat" blijkt uit Onderzoek.

12 maart 2019. Het aantal vroegtijdige sterfgevallen dat wordt veroorzaakt door luchtvervuiling is dubbel zo hoog dan eerder werd geschat. Nieuwe gegevens wijzen uit dat vergiftigde lucht meer dodelijke slachtoffers eist dan roken.

Wetenschappers concluderen dat in Europa ieder jaar naar schatting 800.000 mensen vroegtijdig overlijden door vieze lucht, en dat een mensenleven er gemiddeld twee jaar door wordt bekort. De gezondheidsschade door luchtvervuiling is gemiddeld groter in Europa dan globaal. De hoge bevolkingsdichtheid en de hoeveelheden luchtverontreiniging resulteren in een blootstelling die behoort tot de hoogste ter wereld.

Prof. Lelieveld van het Max Planck Instituut: “Omdat de meeste vervuilende stoffen komen van het verbranden van fossiele brandstoffen, is het dringend noodzakelijk om over te schakelen naar alternatieve energiebronnen. (…) We zouden zo het aantal aan luchtvervuiling gerelateerde sterfgevallen kunnen terugdringen met wel 55%.”

Tot voor kort werden voornamelijk studies naar indirect roken gebruikt, waardoor er weinig gegevens beschikbaar waren over de gevolgen van luchtvervuiling. Dat leidde tot onderschatting van het aantal sterfgevallen. Er zijn nu meer dan 40 grootschalige studies, inclusief belangrijk onderzoek uit China. Er wordt ook een breder scala aandoeningen bestudeerd, zoals o.a. diabetes en hoge bloeddruk, wat ook het aantal geschatte sterfgevallen vergroot.

Het is nog niet te laat. De Gemeente Amsterdam kan en moet de gevaarlijke plannen voor het ‘verdichten’ van de stad ten koste van het groen om maar meer en meer bewoners bij elkaar te proppen opgeven. Een goed begin zou zijn het afblazen van het volbouwen van het Havenstraatterrein en de komst van de exclusieve mega-expatschool naar de Havenstraat. Hou eens op met te spelen met de volksgezondheid!

Link artikel in The Guardian:
www.theguardian.com/environment

Link onderzoekspublicatie European Heart Journal:
academic.oup.com/eurheartj

Geen opmerkingen:

Een reactie posten