Inspreken 2e Ronde. British School? Stadsdeelcommissie Houdt Zich Van De Domme.

14 November 2018. Geconfronteerd met ongelijke behandeling van haar eigen burgers en met wetenschappelijk onderzoek, spelen commissieleden gewoontegetrouw liever op de man.

Redelijkheid en billijkheid waren ver te zoeken in de reacties van D66 en VVD in de Stadsdeelcommissie Zuid toen werd aangetoond dat de Gemeente Amsterdam door het evt. verlenen van een Omgevingsvergunning aan de British School of Amsterdam niet zou handelen  in het kader van een goede ruimtelijke ordening.

Nadat de voorzitter van de Wijkraad Zuid-West dhr. Bornstein tijdens zijn inspraakbeurt o. a. al had gewezen op het belang van geluidsarme binnenterreinen, citeerde buurtbewoner dhr. van Iwaarden een aantal passages uit het bestemmingsplan waarin de gemeente Amsterdam voor aspirant bewoners van het nieuw te bebouwen Havenstraatterrein “relatief geluidsluwe binnenterreinen” belooft te creëren. Deze zijn hard nodig omdat het Havenstraatterrein op grote schaal geluidhinder ondervind.

Maar toen dhr. van Iwaarden vroeg of de stadsdeelcommissie zich wel realiseerde dat door het goedkeuren van de plannen voor een British School of Amsterdam (BSA) het bestaande “geluidsluwe binnenterrein” tussen de school en de stille oostzijde van de Baarsstraat voorgoed zou verdwijnen, en dat deze ongelijke behandeling rechtsongelijkheid zou betekenen, tapten D66 en de VVD uit een bekend vaatje: deze trein is reeds vertrokken, voortschrijdend inzicht kennen we niet. U wordt alleen aangehoord.

Het 2e belangrijke punt betrof de bedreigingen van luchtvervuiling. Dhr. van Iwaarden wees op 2 wetenschappelijke onderzoeksrapporten die zonneklaar uitwijzen dat, dicht omringd van 3 zijden door drukke verkeerspunten, zgn. stop-and-go zones, een BSA in de Havenstraat een gevaar zal zijn voor de gezondheid van leerlingen, medewerkers en omwonenden.

Wat denkt u hier eigenlijk nu nog mee te bereiken; het bestemmingsplan is immers goedgekeurd? vroeg dhr. Eisenmann (VVD), ook suggererend dat het om een “mening” zou gaan. Het antwoord hierop luidt dat de gemeente Amsterdam burgers qua geluidsoverlast ongeoorloofd ongelijk behandelt, en dat tevens beter inzicht in de risico’s van de luchtvervuiling een gevaarlijk avontuur kan stoppen voor het te laat is. Mensen zijn vaak onvoldoende op de hoogte van consequenties en zijn in het algemeen kort van memorie.

Dhr. Doijer (D66), oud leerling van de BSA, was nog niet eens op de hoogte van de grote schaal van een BSA schoolcomplex; vroeg of het niet beter zou zijn te wachten tot duidelijk zou zijn om hoeveel ‘studenten’ het zou gaan, en om met hen in overleg te gaan. De populatie van de geplande BSA, zo vermeldt sinds jaar en dag de BSA website, zou gaan bestaan uit 1200 kleuters, basisscholieren en pubers: het vergt verbeelding om hen ‘studenten’ te noemen, een term in Nederland in het algemeen gereserveerd voor het Hoger Onderwijs.

Ook deed dhr. Doijer wat lacherig over het luchtonderzoek van de “Vlaamse” Milieumaatschappij, en dat tekent de houding van de stadsdeelcommissie m.b.t. de BSA: we willen niet meer weten van wetenschappers; we kunnen niet meer doen. Helaas pindakaas.

Op dit moment is er nog altijd geen Omgevingsvergunning voor de verbouwing van de oude gevangenis verleend. Gelet op de zich opstapelende hoeveelheid gegevens over onredelijkheid en onbillijkheid m.b.t. geluidhinder en de bestuurlijke tunnelvisie m.b.t. luchtvervuiling, kan het inzicht niet uitblijven dat een BSA op deze schaal een ramp zal zijn voor de buurt.

Links:
World Health Organization
http://www.who.int/news-room/detail/
(Grotere gezondheidsrisico’s door luchtvervuiling voor kinderen dan voor volwassenen)

Vlaamse Milieumaatschappij
https://www.vmm.be/nieuws/archief/luchtvervuiling-niet-enkel-een-probleem-van-de-grote-steden
(Verkeersknooppunten veroorzaken gevaarlijke concentraties luchtvervuiling).

Raad van State Uitspraak
https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/
d. d. 27 dec. 2017: ‘Brede School en sportvoorziening Grote Boel, Oosterhout’.
(Uitspraak over de in acht te nemen afstand tussen scholen en woonomgeving).

Bestemmingsplan Havenstraatterrein Plantoelichting, januari 2018.
https://www.amsterdam.nl/projecten/havenstraatterrein/bestemmingsplan/
(Geluidshinder en geluidsluwe binnenterreinen: pag. 110, 112 en 124).

Video van het inspreken
https://zuid.notubiz.nl/vergadering/564296/Stadsdeelcommissievergadering
Dhr. Bornstein: bekijk video vanaf 28.55 min.
Dhr. van Iwaarden: bekijk video vanaf 43.44 min.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten