Rechter Akkoord Met Meer Gezondheidsrisico. Voorlopige Voorziening Afgewezen: Voorzichtige Aanpak Uit Het Raam.
6 januari 2020. Het Buurtcomité Havenstraat is buitengewoon ongelukkig met de negatieve uitspraak van de Voorzieningenrechter: er komt geen bouwstop voor de BSA tot het beroep heeft gediend, vermoedelijk pas in april. We zijn met name teleurgesteld omdat de rechter ervoor heeft gekozen om naast een aantal cruciale punten te kijken.
Zo is er niet gekozen voor de prudente aanpak met het oog op de aankondiging voor dit jaar door de Wereld Gezondheidsorganisatie van aanzienlijk strengere grenswaarden voor luchtvervuiling dan de huidige, van 2005. Dus als de eerste leerlingen volgens plan komen in april 2021, is het kwaad geschied.
Behoedzaamheid: een pas op de plaats door preventief rekening te houden met bekende risico’s van vieze lucht voor de volksgezondheid, is niet overwogen. De rechter had geen oren naar wetenschappelijke inzichten in hoe luchtvervuiling tienduizenden levens verwoest door immense gezondheidsschade aan te richten. Dat vond de rechter te algemeen, want in de Havenstraat, knus ingesloten door verkeersknooppunten, is en blijft immers alles koek en ei. Het argument dat een bouwstop de aannemer en de BSA wellicht geld zouden kosten, woog zwaarder.
De rechter ging er om een of andere reden van uit dat ondertekenaar, en dus verzoeker dhr. v. Iwaarden de procedure uit zuiver eigenbelang was gestart. Zijn overlast alleen weegt niet op tegen de financiële gevolgen voor de aannemer. De bewoners van de seniorenflat hadden bijvoorbeeld allemaal maar moeten procederen. De rechter keek naast de inhoud van het verzoek en het bijgevoegde beroepschrift van dhr. Slegt.
De zorg van een afdeling van de Raad van State voor de druk van andere belangen dan het beschermen van gezondheid en milieu als uitgangspunt van de omgevingswet, werd in de uitspraak niet meer aangehaald. Daarin is ook sprake van flexibiliteit van het systeem, en van maatwerk. “Gemeenten zullen (…) zelf actief bescherming moeten bieden om op gelijkwaardigheid uit te komen”. Nou, nee dus.
De rechter koos uiteindelijk voor gezondheidsrisico ondanks dat er behalve over luchtvervuiling ook nieuwe inzichten zijn over het bepalen van slaapverstoring door geluidoverlast.
Want wanneer de gemeente Amsterdam nieuwe bewoners lokt door stille binnenterreinen te beloven, maar Amsterdammers trakteert op een klap schoollawaai, dan helpt er voor zowel rechter als Vereniging Nederlandse Gemeenten geen moedertjelief aan.
Als pleistertje op de wonde moeten buurtbewoners rond het plein van de Infantschool met aannemer en BSA concrete geluidsmaatregelen overeenkomen voor dit in gebruik mag worden genomen. Omdat het schoolgebouw praktisch tegen de achtergevel van de seniorenflat aan wordt geplakt zullen deze maatregelen aanzienlijk moeten zijn, zoals grootschalige overkappingen en geluidschermen. De kosten hiervoor zijn voor de BSA.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten