(Foto: de oude gevangenis a/d drukke rotonde. Foto: Marc Driessen)
"De komst van de British School naar de voormalige gevangenis in de Havenstraat leidt tot protest onder buurtbewoners. Te groot voor deze plek zeggen zij. Verderop, in Buitenveldert, stuit nóg zo'n internationale school op weerstand." [Het Parool, zaterdag 17 februari 2018]
Waarom protesteren buurtbewoners?
1200 kinderen op een oppervlakte van 1300 m2.
Waarom, vraagt men zich af . . . De dependances van de British School of Amsterdam (nu verspreid over 3 locaties in Amsterdam) beschikken momenteel namelijk over meer oppervlakte dan dat ze zullen gaan krijgen in de Havenstraat. De ‘verhuizing’ zal ontegenzeggelijk veel geluids- en verkeersoverlast gaan veroorzaken. Saillant detail: de tralies aan de voorzijde van het gebouw zullen intact blijven. Kinderen gevangenen in eigen school? Ja het is namelijk een monument en dat moet vanaf de Amstelveense weg gezien zo blijven van Monumentenzorg.
1. Geluidsoverlast
Ook de school zit met de zaak in zijn maag. "Er wordt gewerkt aan oplossingen om overlast te voorkomen," zegt directeur Paul Morgan. Volgens zakelijk directeur Fred Gansevoort is een goede relatie met de buurt belangrijk. "We hebben dan ook meer informatiebijeenkomsten georganiseerd dan we hadden moeten doen. Maar tegelijk blijkt dat geluidsoverlast en drukte binnen de marges blijven. We kunnen niet iedereen blij maken, er zullen altijd mensen blijven die niet tevreden zijn." [Het Parool, zaterdag 17 februari 2018]
Dat de BSA met geluids- en verkeersoverlast in zijn maag zit is een aperte leugen. De buurt is namelijk nauwelijks geïnformeerd over de komst van de school naar de gevangenis. De buurt wordt nu pas wakker omdat er een buurtcomité Havenstraat is opgestaan om deze te informeren over de gevolgen van de komst van de expat school. En dat er meerdere informatie bijeenkomsten zijn georganiseerd waar de buurtbewoners de mogelijkheid tot inspraak geboden zou zijn berust ook op een verdichtsel. Een grote farce. "Dat blijkt dat geluidsoverlast en drukte binnen de marges blijven’” valt nog te bezien; tot nu toe zijn er geen enkelen toezeggingen gedaan, noch hebben de buurtbewoners enig onderzoek gezien . . . Daar komt nog de gratuite reactie van de heer Sebastiaan Capel bovenop: “Als er echt sprake is van een enorme geluidsoverlast, dan hoop ik dat de bewoners dat met de school bespreken."
2. Verkeersoverlast
"Precies om die reden gaan we de Amstelveenseweg dan ook aanpakken," zegt bestuurder Sebastiaan Capel van stadsdeel Zuid. "Het wordt veiliger en beter. Maar dat is allemaal geen reden om tegen de school te zijn. Integendeel: ik ben trots dat wij erin zijn geslaagd om de school hier te krijgen. Ik begrijp de zorgen, maar ik ben het niet eens met hun standpunt."
Wel, meneer Sebastiaan Capel, bestuurder van stadsdeel Zuid: wij willen u erop wijzen dat de plannen om deze verkeersader aan te pakken stammen uit 2015 en dat er dus toen nog geen sprake was van de komst van de British School naar de gevangenis. Neem de zorgen serieus van de buurtbewoners die straks gezondheidsrisico’s oplopen door de hoge concentraties fijnstof in verband met stationair draaiende auto’s die de Havenstraat niet kunnen verlaten en de ergernis van de ouders die uren in de file staan om hun kinderen even naar school te brengen!! Daarbij krijgen we ook nog eens 500 woningen op het Havenstraat terrein en deze mensen zullen ook via de Havenstraat en de rotonde de stad verlaten. Hoezo veiliger en beter?
"De Amstelveenseweg is een berucht verkeersknooppunt. Honderden auto’s, duizenden fietsers en tientallen bussen en trams zetten de rotonde in de straat regelmatig muurvast. In vier jaar zijn er 38 ongelukken gebeurd [. . . .]" [Het Parool, zaterdag 17 februari 2018]
De chaos en gevaarlijke situaties die nu er nu al zijn door de grote getalen fietsers, auto’s en openbaar vervoer die van deze verkeersader gebruik maken, hoe gaat u die oplossen? Dat is schier onmogelijk.
3. Ongerustheid bewoners
Capel zegt het jammer te vinden dat hij de ongerustheid van de bewoners nog niet kan wegnemen. Volgens hem is die het gevolg van de veranderingen waarmee de stad te maken heeft. "Amsterdam ontwikkelt zich en verandert daardoor. Een school met 1000 kinderen in je straat is iets anders dan een leegstaande gevangenis. Ja, er gebeurt iets nieuws, laten we daarmee omgaan."
Wel, meneer Sebastiaan Capel: u heeft al met kerst 2017 een aangetekende brief ontvangen met het verzoek om met het Buurtcomité Havenstraat om de tafel te gaan zitten. Tot op heden hebben wij echter nog altijd niets van u vernomen. Dan hadden we hierover kunnen praten. Er zijn genoeg andere oplossingen voor de lege gevangenis. Wat de buurt namelijk heel goed zou kunnen gebruiken is een huisartsen post, met een bloedlaboratorium en eventueel een specialist ( diabetes) en een diëtiste. Ook zou de Gemeente de plek kunnen verhuren aan kleine zelfstandigen Tenslotte: de buurt is heeft geen bezwaar tegen een kleine dependance van de BSA in de gevangenis, maar wel tegen een kolos die enorm veel overlast gaat veroorzaken.
4. Ontwikkeling is verandering
Verder geeft u aan: "ontwikkeling is verandering". Daar zijn wij het mee eens, maar niet alle veranderingen zijn een goede ontwikkeling en niet elke verandering is per definitie een ontwikkeling. Zoals Amsterdam zich momenteel ontwikkelt is niet ten gunste van Amsterdam. Expats worden binnen gehaald met allerlei belastingvoordelen en de stad Amsterdam wordt steeds internationaler. ‘Meer bouwen en investeren’ wordt er door de grote geldschieters geroepen. En daar trappen we tot nu toe met z’n allen in. Er wordt gesproken om onder de grond te gaan bouwen, want ja… Amsterdam wordt te klein. Vergeten we even dat Amsterdam op palen gebouwd is en als we lokaal onder de grond gaan bouwen Amsterdam als een kaartenhuis ineen stort. Ja het mooie unieke Amsterdam was eens……!
Bron: Publicatie Het Parool: 'Schinkelbuurt vindt British School te groot' [Het Parool, zaterdag 17 februari 2018; https://www.parool.nl/amsterdam/schinkelbuurt-vindt-british-school-te-groot~a4570246/]
Geen opmerkingen:
Een reactie posten